Recalcularea pensiei

Numărul 2 Anul 2017
Revista Numărul 2 Anul 2017

ABSTRACT

The request to make a fresh computation of the pension, in court, is a necessity in case, in the retirement decision certain benefits/incomes, for which social security tax was paid, were not taken into account. This is necessary because, administratively, the enforcement of the law is not unitary and with flaws. The civil servant assigned to compute the pension will only apply, in its task, only the letter of the law. For situations where the law is unclear or has gaps referring to situations in accordance with the law but not expressly stated, he will lean towards not applying the unclear provisions, nor to exploiting those situations, thus creating damages repairable only by the court.

Keywords:

bonuses, social security contribution, contributiveness principle, salary statements

REZUMAT

Solicitarea recalculării pensiei, în instanță, este un lucru necesar în situația în care prin decizia de pensionare nu au fost luate în considerare anumite sporuri/venituri obținute de către angajat, la care contribuția CAS a fost achitată. Acest lucru este necesar întrucât, pe cale administrativă, aplicarea legii este neunitară și defectuoasă. Funcționarul public desemnat să efectueze calculul pensiei, în misiunea sa, va aplica doar litera legii. Pentru situațiile în care legea este neclară sau este lacunară făcând trimitere la situații în concordanță cu legea dar neprevăzute în mod expres, aceasta va înclina întotdeauna spre a nu pune în aplicare dispozițiile neclare, sau a valorifica acele situații ale legii, creând astfel un prejudiciu reparabil doar în instanță.

Legislaţie relevantă:

Legea nr. 263/2010, art. 107, art. 149-157, H.G. nr. 257/2011

Cuvinte cheie:
Citește articolul complet în platforma de documentare juridică Sintact.ro! Solicită un cont demo gratuit completând formularul de mai jos:

Articole similare